Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Σύγχρονοι «Τραγικοί»

Στην ιστοσελίδα http://pygemos.blogspot.com/ η Λυγερή μια σπουδαία γυναίκα κάνει ένα γενναίο αγώνα και αυτή την φορά μας τιμά ζητώντας την βοήθειά μας...
Αντιγράφω από το μπλογκ της αναπαράγοντας τον τίτλο της...

"...Η ώρα είχε πάει 3:30 ,δύο ώρες μέσα στο ψυχιατρείο η αδερφή μου, ο αδελφός μου αβοήθητοι. Απελπισμένα γυρνούσα με το αυτοκίνητο μου. Φτάνω εκεί. Ο αδερφός μου είχε ξεσηκώσει το Νοσοκομείο στο πόδι. Τελικά ο Υπεύθυνος της βάρδιας γιατρός παίρνει την απόφαση να κάνει την εισαγωγή. Βάζουμε την αδερφή μας στο αυτοκίνητο και την πάμε σε μια άλλη πτέρυγα ,εκεί με την συνοδεία μιας νοσοκόμας και ενός άνδρα συνοδεία της ,ο αδερφός μου κι εγώ συνοδεύουμε την Μαρία στο κρεβάτι της . Με δυό κινήσεις την ξαπλώσανε και τις δέσανε τα πόδια.
Εκείνη την βραδυά μου δέσανε την καρδιά μου. Η αδερφή μου δεμένη.

Από τότε είμαι δεμένος σφιχτά.
Μια βδομάδα έμεινε εκεί. Δεν επιτρέψαμε ξανά να το ξανακάνουν. Ξενυχτούσαμε δίπλα της για να είναι ελεύθερη. Μα η δουλειά έγινε.
Πέρασαν τρία χρόνια και είμαι ακόμα δεμένος...."Σαράντης Καλαπούτης

"Σαράντη,
Κοίταξέ με στα μάτια /και θα δείς
Οι αναμνήσεις μπορεί / ίδιες να μην είναι
ανάλογες μπορεί, χειρότερες ίσως
το ίδιο αλυσίδες παγωμένες ,
δένουν σφιχτά το νου
ανεξίτηλα γραμμένες με μαύρο αίμα / στην μνήμη.
Αυτές μου έστειλε ο Θεός ανεμόσκαλα να φτιάξω να ανεβώ /να υπερβώ,
με νύχια και με δόντια να κρατηθώ
στης περίστασης το ύψος .
να γράψω την ζωή μου /απ’ την αρχή, από ψηλά να αρχίσω .
Ξεκίνα το και θα το δεις το ΘΑΥΜΑ,
Είμαι και γω εκεί,
θα δεις και Εκείνον /που σε επέλεξε
υπηρέτη- αγωνιστή / σε μάχη υπερβατική
με όπλο την ψυχή σου
ασπίδα την καρδιά σου / βόλι την ΑΓΑΠΗ"

« Και μην ξεχάσετε το «αυγό» μου», μου διεμήνυσε από τηλεφώνου το Δεσποινιώ,μια κοπελιά ετών 55 . Και φυσικά δεν το ξέχασα . Και μέσα απ’ αυτήν την απειροελάχιστη κίνηση έζησα και γω την δική μου μικρή ψυχανάσταση της ημέρας.
Η Δέσποινα μαζί με 14 άλλα «παιδιά» συμβιώνει σε μια από τις Δομές Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και αποκατάστασης ατόμων με ψυχολογικά και κινητικά προβλήματα στα πλαίσια του προγράμματος «Ψυχαργώς» για την αποασυλοποίηση. Εκεί μέσα συντελείται ένα θαύμα στο φως της ημέρας. «Μικρές καθημερινές αναστάσεις»

Ζουν άτομα ανίκανα να αυτοεξυπηρετηθούν ή να αυτοπροστατευτούν, που είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατον να ζήσουν σε οικογενειακό περιβάλλον που δεν υπάρχει στις περισσότερες περιπτώσεις. 'Ατομα καταδικασμένα να θάβονται ζωντανά σ’ ένα παγωμένο δημόσιο ψυχιατρείο, βρήκαν για στέγη ,ένα χαρούμενο, πεντακάθαρο σπίτι στολισμένο με κέφι και μεράκι, που μοσχοβολά η σπιτίσια κουζίνα του και λάμπει από καθαριότητα όπως και τα δίκλινα υπνοδωμάτια. Οι χώροι όπου συνεστιάζονται , πίνουν τον καφέ τους ,ακούνε μουσική ,βλέπουν τηλεόραση ,κάνουν εργοθεραπεία ή συνυπάρχουν μεταξύ τους και με το προσωπικό της Δομής είναι μια «έκθεση» όπου το γούστο, η αισθητική, η φροντίδα, η φαντασία εναλλάσσονται με το «τίποτα» ή με το «κάτι» που δίνει γεύση και χρώμα στη ζωή .Είναι αυτό το κάτι που μόνο ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να δημιουργήσει και να δώσει από το τίποτα .
Οι νέοι άνθρωποι (17 στο σύνολό τους) από το επιστημονικό έως το προσωπικό γενικών καθηκόντων, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ανθρώπινες ψυχές λαβωμένες αλλά και ανθρώπους ανήμπορους να αυτοεξυπηρετηθούν , έχουν τρεις μήνες να πληρωθούν. Ζουν μες την ανασφάλεια του τι θα γίνει αύριο και πώς θα τα φέρουν βόλτα .Αν συνεχίσει αυτή η τακτική της Κυβέρνησης , η μια Δομή μετά την άλλη οδηγείται σε διάλυση. Το προσωπικό δεν θα χαθεί . Όλοι τους ικανοί και με ειδικότητα είναι κάπου θα εργαστούν.
Τα «παιδιά» όμως τι θα γίνουν ; Πώς θα επιστρέψουν από τον μικρό τους παράδεισο πίσω στο χωνευτήρι της κόλασης του απρόσωπου Δημόσιου Ψυχιατρείου; Έλεος συμπολίτες μας . 3000 άνθρωποι είναι αυτοί που περιθάλπονται σε ανάλογες Δομές .Αλλά ακόμη και για έναν άνθρωπο μην επιτρέψουμε αυτό το έγκλημα κατά του ανθρώπινου δικαιώματος να ζήσει απλά σαν άνθρωπος …

Καθ' υπέρβαση
Η απόφασή μου να επισκεφτώ όσο το δυνατόν περισσότερα blogs για να ζητήσω την συνειδητή συμμετοχή Σας στην διαμαρτυρία
Online petition - Είναι έγκλημα η άρνηση του δικαιώματος των ΑμεΑ να ζούν σαν άνθρωποι
υπερβαίνει τις Αρχές και τα όρια μου τα οποία υποχωρούν μπροστά στην ιερότητα αλλά και την αναγκαιότητα του σκοπού αυτής της διαμαρτυρίας.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.


19 σχόλια:

PISTOS788 είπε...

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΑΠΟΡΩ!
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ...
Γνωρίζατε ότι ή Μ.Κ.Ο. «Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου» του Συνταγματολόγου και πρώην Ευρωβουλευτού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημητρίου Τσάτσου έλαβε επιχορήγηση 1.198.000 ΕΥΡΩ; Και τούτο δια «δράσεις ευαισθητοποίησης για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων στο θέμα της ασφάλειας στην Αρμενία», «εκπαίδευση εμπειρογνωμόνων στη χρηστή διακυβέρνηση του Σουδάν». (Εδώ φαίνεται πώς μας περισσεύει ή χρηστή διακυβέρνηση και κάνομε εξαγωγή, παρά το ότι οι ασκήσαντες διακυβέρνηση εις την Ελλάδα από το 1974 και έπειτα επέτυχαν να χρεοκοπήσουν την Χώρα), «υποστήριξη σε θέματα διαμόρφωσης πολιτικών και εφαρμογής τους στο Κιριμπάτι και την Τζαμάικα», «εκπόνηση σχεδίου και εφαρμογή δράσεων για την προώθηση, κοινωνικά δίκαιο τουρισμού στη Συρία», «πρόγραμμα εκπαίδευσης δικαστών στη Νότια Αφρική» !!!

Γνωρίζατε ότι ή Μ.Κ.Ο. «Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου» του καθηγητού κ. Σπ. Φλογαΐτη έλαβε επιχορήγηση 2.053.000ΕΥΡΩ; Και τούτο για «επιμόρφωση νομικών για το κράτος δικαίου στο Αζερμπαϊτζάν», «Παράρτημα της Μ.Κ.Ο. στο Ιράν», «εκπαίδευση στη χρηστή διακυβέρνηση στο Σουδάν», «εκπαίδευση δικαστών στη Νότια Αφρική» (φαίνεται εδώ ότι οι Μ.Κ.Ο. των κ.κ. Τσάτσου και Φλογαΐτη συνεργάζονται αρμονικά για να μειώσουν προφανώς τα έξοδα), «για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία και την Αφρική»!!! (Δεν άφησαν ούτε μιαν ήπειρο στην τύχη της!!!). Τα στοιχεία από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδος «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» της 8-2-2010.

Πλέον αυτών, πλήθος Μ.Κ.Ο. και Ιδρυμάτων, ακόμη και εργαζομένων εναντίον της ακεραιότητας τής Χώρας, εισπράττουν από το Κράτος υπέρογκα ποσά για αέρα κοπανιστό και ο Ελληνικός λαός πληρώνει χωρίς ποτέ να ρωτηθεί εάν εγκρίνει αυτές τις σπατάλες, άνευ του παραμικρού ωφελήματος για την Ελλάδα.
ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΡΓΟ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ...ΑΤΙΜΑ ΛΑΜΟΓΙΑ...ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ...
ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ,ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ...

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Ευχαριστώ με συγκίνηση.
Βλέπεις όσο κι αν προσπαθώ για αντικειμενική ενημέρωση και τοποθέτηση δεν μπορώ ν' αποστασιοποιηθώ
από τον υποκειμενικό χαρακτήρα και τα συναισθήματα που με πλημμυρίζουν
όταν βάζω τον δάκτυλο στο τύπο των ήλων...
Νάσαι καλά .

PISTOS788 είπε...

Οι βουλευτές θα μας τρελάνουν: 1.500.000 ευρώ επίδομα για αγορά H/Y!!!
Την ίδια στιγμή που ανακοινωνονται τα νεα οικονομικα μέτρα και οι "απλοί άνθρωποι του μόχθου" καλούνται να πληρώσουν "το μάρμαρο", η Βουλή των Ελλήνων κατά ομόφωνη απόφαση (ΦΕΚ223 Α) ενέκρινε, εν μέσω κρίσης, πρόγραμμα επιδότησης για όλους...
ανεξαιρέτως, τους βουλευτές και ευρωβουλευτές προκειμένου να αγοράσουν το δικό τους προσωπικό εξοπλισμό πληροφορικής. προκειμένου να αναπτύξουν τις δημόσιες σχέσεις τους μέσω του διαδικτύου με προϊόντα όπως:
Επιτραπέζιους Η/Υ , Laptops, Notebooks, πολυμηχανήματα-εκτυπωτές, Τηλεφωνικό κέντρο, Fax, Λογισμικό αυτοματισμού πολιτικού γραφείου , προγράμματα Η/Υ ,Δορυφορικό δέκτη και ότι άλλο gadget μπορεί να περιλαμβάνει ένα σύγχρονο πολιτικό γραφείο.
Όπως προκύπτει από το επίσημο έγγραφο κάθε βουλευτής επιλέγοντας τον δικό του προμηθευτή , προσκομίζει στο Τμήμα Προμηθειών και Διαχειρίσεως της Βουλή τιμολόγια αγορά έως 5.500 ευρώ έκαστος (αναλόγως με την κατηγορία που ανήκει) και ο προμηθευτής θα. περνάει να εξοφλείται από τη Βουλή των Ελλήνων.
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό των τριακοσίων της βουλής μαζί με τους ευρωβουλευτές πού επίσης δικαιούνται το επίδομα μας δίνει ένα ποσό μεγαλύτερο από 1.500.000 ευρώ.

Με τις υγείες μας, να τους χαιρόμαστε!!!"

ΔΕΝ ΕΙΧΑΝΕ ΟΙ ΦΟΥΚΑΡΑΔΕΣ...

efhbos είπε...

Δεν θελω να πω κατι...ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ...

ANAZHTHΣH είπε...

PISTOS788

Φίλε Πιστέ γνωρίζω ότι την οργή σου ξέρεις να την οδηγείς στην προσευχή και στην ώριμη δράση...

ANAZHTHΣH είπε...

λυγερη

Γλυκιά μου Λυγερή, αδελφή μου...
συνεχίζουμε με χαμόγελα, με δάκρυα, με πικρία, με γλυκές απολαβές, με πείσμα,με ελπίδα...
Είσαι ευλογημένο πλάσμα κορίτσι μου...

ANAZHTHΣH είπε...

efhbos

Και η παρουσία σου μόνο είναι συμμετοχή, συμπαράσταση...
Να είσαι καλά αγόρι μου.

Sinnerman είπε...

φυλακες βασανιστηριων των ψυχων θα πρεπει να λεγονται και οχι ψυχιατρεια τα εν λογω ιδρύματα.. δύσκολες καταστάσεις που ολοι μας με καποιον τροπο πρεπει να βοηθάμε και πρώτα απο όλα το κοινωνικό κράτος...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ.ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

ANAZHTHΣH είπε...

Ωρίων ΄Δ

Έτσι είναι φίλε...
ο καθένας όπου μπορεί να βοηθάμε
γιατί θέλουμε-έχουμε ανάγκη αυτός ο κόσμος να πάει παραπέρα...
Να είσαι καλά.

ANAZHTHΣH είπε...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS

Ο καθένας βοηθάει με τον τρόπο του καλέ μου φίλε...
Σ΄ευχαριστώ για το πέρασμά σου.
Καλό δρόμο να έχεις.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ "ΣΚΑΝΕ".

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ?

ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ....

ΦΟΥΛ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΑΠΟΔΑ!ΦΙΛΑΚΙΑ!

ANAZHTHΣH είπε...

telitsa

Που θα πάει..."μεγάλη" μου τελίτσα...θα γυρίσει ανάποδα...
Φιλιά!

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Με συγκλόνισε η ανάρτηση. Αν μου ζήταγες να μιλήσω ίσως και να μη μπορούσα.
Όμως οι μεγάλοι υπαίτιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι γιατί δεν έχουμε ιεραρχήσει τις αξίες. Έχουμε θεοποιήσει ασήμαντα, πρόσκαιρα, "ασημικά" και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι μας μπορούμε να βρεθούμε στην θέση αναξιοπαθούντων αν πάσα στιγμή.
Αλλά όχι! Το Καγιέν μου και τη ζωή μου. Αυτοί γίναμε. Ας τα λουστούμε τώρα.
Συγνώμη για το ύφος
Συγχαίρω για την ανθρωπιά!

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

Trinity είπε...

Υπογραψα και εγω..
Να δινει την δυναμη του ο Θεος για υπομονη σε οσους πραγματικα την εχουν αναγκη

ANAZHTHΣH είπε...

CHRISTOBAL

Για μια φορά ακόμη εύστοχος και περιεκτικός ο σχολιασμός σου.
Να είσαι καλά, ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση.

ANAZHTHΣH είπε...

Trinity

Καλώς το κορίτσι το όμορφο!
Να είσαι πάντα καλά με τη διάθεση προσφοράς που σε χαρακτηρίζει...

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια τώρα παλεύουν και μαζί τους κι εγώ, ζω εκ των έσω αυτά που γράφωνται εδώ ...αλλά και ακόμη πιο τραγικά που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας ...γωνείς που δεν έχουν στήριξη απο ΠΟΥΘΕΝΑ ,που ικετεύουν λίγη βοήθεια για τα παιδιά τους ,που μαραζώνουν και πολλα δεν αντέχουν..κι όμως τρέχουν ,προσπαθούν, μήπως και βρούν στήριξη περισότερο ψυχική ,για να αισθάνωνται ανθρωποι και οχι πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας...τα εζησα,προσπάθησα,πάλεψα,κουράστηκα γιατί δυστυχώς ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΕ Σ'ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ..ΚΙ Ο ΓΩΝΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ,ΠΑΛΕΥΕΙ ΜΟΝΟΣ!!!

Καλό κουράγιο!

ANAZHTHΣH είπε...

ellen

Ενώνουμε τις προσπάθειές μας,
τις προσευχές μας,
ελπίζουμε, απογοητευόμαστε, ελπίζουμε...
Καλή δύναμη και σε σένα γλυκιά μου ellen .